Jinekolojik kanserlerde robotik cerrahi avantajları nelerdir?
Minimal invaziv cerrahi, son 30 yılda geliştirilen ve geliştirilmeye devam edilen, en büyük cerrahi yenilik olarak kabul edilebilir. Geleneksel açık cerrahiye göre kanıtlanmış avantajları vardır: cerrahi travma ve cerrahi alan enfeksiyonları, postoperatif ağrı ve fıtık, hastanede yatış süresinin kısalması, erken çalışmaya geri dönme ve kozmetik sonuçların iyileştirilmesi vb.
Geleneksel laparoskopi, iki boyutlu (2B) izlemenin derinlemesine algılanması, kamera kararsızlığı, sınırlı hareket aralığı ve uzun öğrenme eğrilerinin azaltılması gibi çeşitli kısıtlamalarla ilişkilidir.
1980'li yıllardan beri konvansiyonel laparoskopide karşılaşılan zorlukların üstesinden gelmek amacıyla, cerrahın becerilerini artırmak, karmaşık cerrahi sırasında hassasiyeti arttırmak ve minimal invaziv cerrahinin yayılmasını kolaylaştırmak için çalışmalar başlatılmıştır.Robotik yardımlı teknoloji, geliştirilmiş üç boyutlu stereoskopik görüş, insan el bileği hareketlerini sağlayan ve değiştiren aletler, titremenin ortadan kaldırılmasıyla cerrahi hassasiyeti artırır.
2005 yılında jinekolojik cerrahide kullanılanılmaya başlanan robotik cerrahi sisteminin FDA onayından bu yana, robotik işlemlerin büyümesi son yıllarda çarpıcı bir şekilde artmıştır.
Histerektomi, 2 yıl gibi bir sürede %36'lara ve 2013'te 191.000'li rakamlara ulaşmıştır. Bununla birlikte, robot destekli cerrahinin güvenli ve uygulanabilir olduğu çalışmalarla kanıtlanmıştır.
Bu bağlamda, jinekoloji ve jinekolojik onkolojide ve ürojinekolojide artan operasyonlar ile robotik cerrahi ile başarıyla gerçekleştirilmektedir.
Robotik platformlar tarafından sunulan büyütülmüş görünüm, geliştirilmiş ergonomi ve el becerisi, açıktan MIS'e geçişi kolaylaştırabilir.
Yorumlar