Bebeklerde geciken kaka sorunu nedir?
Bebekler genellikle günde 4-6 defa kaka yapar. Bazen bu sayıs 8-10'ları bulur. Hatta bazı bebekler her emmeden sonra kakalarını yaparlar.
Özellikle doğumdan sonra ilk 48 saat içinde her bebeğin ilk kakasını yapması beklenir. Daha sonraki günlerde de bebekler 4-6-8 kereye kadar kaka yaparlar. Fakat bu şekilde devam eden bebeklerin bir kısmı 1-2 aylık olduğunda birden bire kaka sayısında azalma görülebilir. Günde 1'den 3 günde 1'e, 5 günde 1 defaya düşürebilirler. Bebeğin kaka sayısını azaltması ile herhangi bir sıkıntı ortaya çıkmaz. Yine güzel gazlarını çıkartırlar, emmelerine devam ederler. Ekstra bir kusmaları yoktur, her şey normal seyrinde devam ediyordur fakat bebek 5-6 gün sonunda kaka yapar. Bebeğin 5-6 günün sonunda yaptığı kaka da yine cıvık, sıvı ve bol bir kakadır. Bu durumda çocuk doktorları bunu kabızlık olarak değil, geciken kaka olarak adlandırır. Bunun normal bir durum olduğunu düşünür. Fakat aileler bu durumun bir sorun olduğunu düşünür. Oysaki normal bir süreçtir.
Geciken kaka konusu genellikle 1-2 ay, kimi zaman da 3-4 ay sürer ve 5. ay sonunda genellikle çoğu eski ritmine geri döner. Bazıları ise sadece ek gıdalar ile birlikte kaka yapmaya döner. Bu durumda yapacak bir şey yoktur. Bebeğin normal yaşantısına devam etmesi sağlanmalıdır. Geciken kaka bir hastalık işareti değildir. Zaman içinde düzelecek bir durumdur.
Sadece ve sadece hayatının ilk 48 saati içinde kaka yapmamış olan bebeklerde, kaka yapma aralığı çok uzunsa, bu tip bebeklerde "Hirschspung" adı verilen "Megakolon" hastalığı düşünebilir. Sadece bu bebeklerde, doktorun bu konuyu değerlendirmesi iyi olacaktır.
Yorumlar